Noorderlicht Ijsland

Noorderlicht Ijsland ©GJ Travel

Naar het noorderlicht in IJsland: waarop moet je letten?

Vraag tien mensen wat er op hun bucket list staat, en er is veel kans dat minstens vijf daarvan het noorderlicht hebben aangestipt. En nochtans is het in het juiste seizoen niet zo lastig te vinden.

We weten onderhand al redelijk goed welke bestemmingen mensen op hun droomlijst hebben staan. Het gaat vaak om monumenten en gebouwen, zoals de Taj Mahal of de Chinese Muur. Heel vaak zijn het natuurverschijnselen, denk maar aan de watervallen van Iguaçu of het Yellowstone nationale park. Maar in alle lijstjes die wij de voorbije jaren hebben gezien, prijkt het noorderlicht met stip op één. En dan vooral in een bestemming als IJsland.

Hoe komt dat, vroegen we ons af? Het is niet de allermoeilijkste bestemming. Het volstaat om in de juiste periode een vlucht te boeken, en met wat geluk kun je het elke avond zien. Of ook niet, want het fenomeen kent grilletjes, en de verschijning hangt altijd weer af van de zonnewind en de helderheid van de dag. Dat zal het wellicht zijn, de onvoorspelbaarheid, de mythische kracht van ongrijpbare kleuren, en de razende stilte om je heen. Het zijn die factoren die het noorderlicht aanschouwen zo boeiend maken. En zoals bij elk fenomeen – denk aan de tornado hunters – heb je ook in dit geval jagers. Noorderlichtjagers. Ze zijn niet gewapend met geweren of buksen, maar met een camera en statief. En ze hebben geduld. Engelengeduld.

Het fenomeen start rond deze tijd, in september, en je kunt het tot april zien. De winter in IJsland is geen winter die je je in normale omstandigheden in het hoge noorden zou voorstellen. Dat heeft alles met de straalstroom te maken. In IJsland valt relatief weinig sneeuw en er is geen volledig donkere periode zoals bijvoorbeeld in Lapland. Het is dus perfect mogelijk om in de winter in IJsland met een huurwagen te rijden zolang je je beperkt tot het zuidwesten. Wij raden je de vijfdaagse begeleide rondreis ‘Het land van het Noorderlicht’ aan, waarbij je zowel Reyjyavik als andere highlights bezoekt, maar ook een indrukwekkende trip door het zuiden maakt. Je komt dan onder meer aan de beroemde vulkaan Eyjafjallajökull voorbij – vijf keer proberen uitspreken! -, kunt deelnemen aan een gletsjerwandeling en luistert ’s avonds naar een boeiende Noorderlichtpresentatie. Als de nacht helder is, kun je het fenomeen zelf aan de einder bewonderen. Wat meer tijd? Of wil je de natuurkracht intenser bestuderen? Dan is er een 8-daagse Engelstalige rondreis, met de unieke Northern Lights Academy, zes avonden boordevol voordrachten en geleide ronddritten naar de Aurora Borealis.

Meer info? https://www.gallia.be/Ijsland/...

Noorderlicht Ijsland
©GJ Travel
Noorderlicht Ijsland
©GJ Travel