Het winterse sprookje van de Golden Circle in IJsland

Het winterse sprookje van de Golden Circle in IJsland ©Fredrik Kallies MR

Met de auto door winters IJsland. Onmogelijk? Think twice. Het wordt op het mooie, grillige, vulkanische eiland nooit écht bar koud. En als je de periode juist kiest, kun je meteen ook van langere daguren genieten. IJsland is in élk seizoen een voortreffelijk idee!

Het lijkt een vreemde onderneming, naar IJsland reizen wanneer het er koud en donker is. Maar niets is minder waar. Zelfs in januari heb je in Reykyavik nog bijna zes uur daglicht, en in februari wordt dat al bijna 9 uur! Wist je dat het er dan bijvoorbeeld later donker wordt dan in ons land? Dat zorgt er samen met het relatief milde klimaat voor dat IJsland een perfecte winterse bestemming is. De gemiddelde temperatuur van december tot en met maart bedraagt er 3° C! De Golden Circle is zonder twijfel een van de meest emblematische roadtrips in IJsland, en kan zowel starters als repeaters bekoren. Je rijdt langs de vruchtbare laaglanden in het zuiden van het land en bezoekt de bekendste waterval Gulfoss, de beruchte spuitende warmwaterbronnen in de Geysir-regio, en het uitzonderlijk mooie Þingvellir National Park, waar het eerste parlement opgericht werd in 930. Onderweg kun je genieten van een stop aan de Laugarvatn Fontana Baths voor een bad in heerlijk warm thermaal water.

Het nationale park Þingvellir is op geologisch gebied razend interessant. Het is het eerste van drie parken in IJsland dat is uitgeroepen tot nationaal park en het is het enige park dat ook nog eens een UNESCO-werelderfgoedlocatie is. In Þingvellir kun je zien hoe het eiland is ontstaan. Het park bevindt zich precies tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen, in de kloofvallei die door heel IJsland loopt. Het is een bijzonder schouwspel, want het is de enige plek ter wereld waar je die Mid-Atlantische Rug boven zeeniveau kunt bewonderen. Als je vanuit de hoofdstad het park bereikt, zie je eerst de steile rotswand die de hoek vormt van het Noord-Amerikaanse continent. De Euraziatische hoek vind je aan de andere kant van het park. Wist je dat je in het Silfra-meer zelfs kunt snorkelen en duiken? Silfra hoort volgens kenners tot de tien mooiste duiklocaties ter wereld. De tweede stop op de Golden Circle-route bevindt zich bij het geothermisch gebied Geysir. De plek ligt op ongeveer vijftig minuten rijden van Þingvellir en onderweg kun je de vulkanische activiteit van de aarde steeds intenser zien worden. De eerste geiser is de naamgever van dit natuurverschijnsel: de Grote Geysir zelf. Dit is de vroegst gedocumenteerde geiser in de Europese literatuur en de naam is afkomstig van het Oud-Noorse werkwoord voor 'spuiten': geysa. De Geysir barst nog maar zelden uit, in 2000 ging het water maar liefst 122 meter hoog in de lucht. Zijn buurman, de Strokkur, spuwt trouw en ongeveer om de tien minuten water tot een hoogte van wel 20 tot 40 meter de lucht in. En dat maakt een bezoek natuurlijk interessant.

De Golden Circle is niet compleet zonder de magische kracht te aanschouwen van de Gulfoss, een van de spectaculairste watervallen van IJsland. De Gullfoss werd ook beroemd door de regenbogen die op een zonnige dag door de waternevel ontstaan. Very Instagrammable! De winter autorondreis ‘Zuid-IJsland’ brengt je in vijf dagen langs alle highlights van de Golden Circle. Maar er zijn nog veel extra’s, zoals de Skogafoss en de Sejalandsfoss waterval, een bezoek aan het charmante Vik i Myrdal en natuurlijk een deugddoend warmwaterbad in Laugarvatn. Op de laatste dag wandel je ook nog voorbije alle trekpleisters van hoofdstad Reykyavik.

Meer info? https://www.gallia.be/ijsland/...

Extra tip: Vergeet in Laugarvatn niet van het heerlijke roggebrood te proeven, dat er vers wordt gebakken in de thermale bron!

Het winterse sprookje van de Golden Circle in IJsland
©Fredrik Kallies MR
Het winterse sprookje van de Golden Circle in IJsland
©Visit Iceland
Het winterse sprookje van de Golden Circle in IJsland
©GJ Travel
Het winterse sprookje van de Golden Circle in IJsland
©Visit Iceland
Het winterse sprookje van de Golden Circle in IJsland
©Visit Iceland
Het winterse sprookje van de Golden Circle in IJsland
©Karin Grotenberg
Het winterse sprookje van de Golden Circle in IJsland
©Visit Iceland